Exklusiv Japansk Sake för resturanger
Hatsukame Sake Brewery, grundat 1636, är det äldsta existerande sakebryggeriet i
Shizuoka och ett av Japans mest framstående bryggerier. Kända för sin eleganta sake och innovativa bryggning
har de fått internationellt erkännande.
Ursprungligen verkande under namnet "Ashinaya" nära Sunpu Castle
flyttade Hatsukame 1876 till Okabe-cho, Fujieda City. Deras varumärkesnamn "Hatsukame", som betyder "den
första sköldpaddan", är en symbol för evigt välstånd och framgång. Hatsukame har banat väg inom
ginjo-bryggning och är kända för sina premiumprodukter.
Med sitt engagemang för Shizuokas matkultur och
användningen av lokala ingredienser, bland annat risvarianterna Homarefuji och Yamada Nishiki tillsammans
med rent vatten, skapar de sake som kombinerar balans, elegans och en tydlig umami.
Produkter från Hatsukame
HYOGETSU - Junmai Daiginjo
En unik sake som inspirerats från områdets gyokuro-te-traditioner. Denna
sake produceras endast i ett par tusen flaskor per år.
En Junmai Daiginjo bryggt med
Yamadanishiki-ris som polerats till 50%, vilket framhäver risets blommiga och delikata karaktär.
Smaken har en subtil syra och mineraliska undertoner, vilket ger en frisk och komplex profil.
Hyogetsu erbjuder en perfekt balans mellan umami och mineralitet, där risets mjuka sötma möter en
lätt syrlighet för en uppfriskande och harmonisk avslutning.
Klass: Junmai ginjo
Smakprofil: Torr och fruktig.
SMV (Sake Meter Value): +1 (torr)
Poleringsgrad: 50%
Rissort:Yamadanishiki
Alkoholhalt: 15%
Köp här via Flaivy.comKARAKARA-BEPPIN - Junmai Ginjo
Det exklusiva riset poleras till 55 % för att sedam jäsas långsamt vid
låg temperatur. Detta skapar en komplex, torr smakprofil som börjar mjukt med muscat-toner och som
sedan övergår i ett diskret fruktigtigt avslut med inslag av kastanj och äpple.
Den torra
karaktären balanseras verkligen upp av risets eleganta sötma vilket ger en uppfriskande och ren
avslutning, något som är ganska ovanligt för en torr sake.
Klass: Junmai ginjo
Smakprofil: Torr och fruktig.
SMV (Sake Meter Value): +10 (torr)
Poleringsgrad: 55%
Rissort:Yamada Nishiki från Tojo
Alkoholhalt: 15%
Köp här via Flaivy.comTOKUBETSU - Junmai
Yamada Nishiki-ris med en poleringsgrad på 60%, skapar fruktiga och
kryddiga toner.
Med inslag av grönt äpple och päron, samt subtila kryddor som vitpeppar,
erbjuder Tokubetsu Junmai en frisk och balanserad smakupplevelse. Saken är både silkeslen och lätt,
med en behagligt fräsch avslutning.
Denna mångsidiga sake har blivit belönad med flera
utmärkelser, inklusive Platinum Award från Kura Master 2024. Med en syra på 1.4 och en alkoholhalt
på 15%, passar den utmärkt att njuta av både till varierade maträtter eller för sig själv.
Klass: Junmai ginjo
Smakprofil: Balanserad, kryddig och fruktig.
SMV (Sake Meter Value): +2 (torr)
Poleringsgrad: 60%
Rissort:Homare Fuji
Alkoholhalt: 15%
Köp här via Flaivy.com 311 SEK
Köp här via Flaivy.comNabeshima (Fukuchiyo Shuzo)
Fukuchiyo Shuzo, ett respekterat bryggeri som grundades år 1924 i Kashima City, Saga
Prefecture. Stadens historiska kärna med sina ikoniska Dozo-zukuri-byggnader.
Beläget nära Ariake-havet,
speglar deras sake en vördnad för tradition och den tidlösa skönheten från Edo-periodens Japan.
Varumärket
Nabeshima, döpt efter den samurajklan som styrde Saga under Edo-eran, lanserades 1998. Under ledning av Naoki
Iimori ägare och Toji [bryggmästare], har bryggeriet förfinat processen genom långsam fermentering,
egentillverkad koji och en ständig strävan efter perfektion.
Nabeshimas sake är av typen Muroka, det vill
säga utan aktivt kolfiltrering, för att verkligen maximera de naturliga smakerna.
Nabeshima blivit högt
eftertraktade internationellt och vunnit utmärkelser vid prestigefyllda tävlingar som International Wine
Challenge och Japan Sake Awards.
Produkter från Nabeshima
TANKAN-WATARIBUNE - Junmai Daiginjo
Tankan Wataribune är Naoki Limoris mästerverk en hyllning till ursprungsriset
med samma namn.
Tankan Wataribune är set ursprungsris som den mycket kända rissorten Yamadanishiki
härstammar från, den brukar kallas Yamadanishikis fasder.
En välbalanserad sake med smaker av mogen
melon och päron, subtilt förstärkta av blommiga toner och en mild sötma.
Den mjuka, silkeslena
konsistensen möter en uppfriskande syra, medan en lätt umami och inslag av mineralitet ger komplexitet.
Avslutningen är ren, krispig och dröjer sig kvar på ett elegant sätt. Rekommenderad serveringstemperatur
är mellan 10-16°C, och den mycket begränsad tillgängligheten gör den förstås extra unik.
Klass: Junmai Daiginjo
Smakprofil: Fruktig och torr
SMV (Sake Meter Value): +5 (torr)
Poleringsgrad: 40%
Rissort:Tankan Wataribune
Alkoholhalt: 16%
Köp här via Flaivy.comYOKAWA 45% Classic - Junmai Daiginjo
En klassik sake från Nabeshima-serien, bryggd med exklusivt Yamadanishiki-ris
från Yokawa-san , känt för sin "Grand Cru"-kvalitet.
Med en poleringsgrad på 45% får denna sake en
lätt, ren och välbalanserad karaktär, där en krispig umami möter delikata frukttoner. Avslutningen är
lätt torr, med en mild syra som ger en fin struktur och längd.
I doften finns subtila antydningar av
fänkål och gröna kiwi, vilket förhöjer den fräscha och eleganta upplevelsen. Saken avslutas måttligt
torrt och med en mild syra som ger en harmonisk helhet.
Klass: Junmai ginjo
Smakprofil: Torr och fruktig.
SMV (Sake Meter Value): +10 (torr)
Poleringsgrad: 45%
Rissort:Yamada Nishiki från Yokawa-san
Alkoholhalt: 16%
Köp här via Flaivy.comAKAIWA-OMACHI - Junmai Daiginjo
En exklusiv sake från Fukuchiyo Shuzo, där det finaste Omachi-riset från
Akaiwa, Okayama, poleras ned till 40% och i kombination med den klassiska jästen #9 resulterar det i en
exceptionellt balanserad dryck.
Smaken är fyllig med subtila aromer av mineral, citrus. och mjuka
toner av sött ris och milda umami, vilket skapar en delikat komplexitet.
Denna sake bryggs i mycket
begränsad i upplaga, vilket ger den en särskilt exklusiv status.
Klass: Junmai Daiginjo
Smakprofil: Balanserad, kryddig och fruktig.
SMV (Sake Meter Value): +2 (torr)
Poleringsgrad: 50%
Rissort:OMACHI från Akaiwa
Alkoholhalt: 16%
Köp här via Flaivy.comMikadomatsu sake brewery
Mikadomatsu är ett traditionellt japanskt sakemärke som grundades av Yuemon Matsuoka år 1851 i Ogawamachi, Saitama. Området valdes för sitt högkvalitativa vatten från Chichibu-bergen, rikligt med ris och en blomstrande marknad. Ursprungligen kallades bryggeriet Osakaya, men namnet ändrades till Mikadomatsu, som betyder "kejsarpinjen", och symboliserar ambition och framgång inom sakebryggning. Mikadomatsu erbjuder ett brett utbud av sake, känd för sin söta och fruktiga smak, och lägger stor vikt vid noga utvalt bryggris för att tillfredsställa sakeälskare.
Produkter från Mikadomatsu
AKAIWA OMACHI HOSHO - Junmai Daiginjo
En mycket elegant Junmai Daginjo bryggd på den unika rissorten Omachi som odlats lokalt i Saitama prefekturen.
Silkeslen viskositet med toner av citrongräs, honungsmelon, mandel och anis.
Klass: Junmai Daiginjo
Smakprofil: Fruktig och torr
Poleringsgrad: 48%
Rissort:Omachi
Alkoholhalt: 16%
Köp här via Flaivy.comTORANOMAKI KURO - Junmai Daiginjo
Denna Junmai Daginjo är bryggd på 2 utvalda rissorter Sake Musashi och Sainokizuna för att skapa ytterligare en extra dimension och djup i smakerna.
En relativt torr sake med krispig umami insvept subtila toner av citrus, anis och mogna nektariner.
Klass: Junmai ginjo
Smakprofil: Torr och fruktig.
Poleringsgrad: 50%
Rissorter:Sake Musashi och Sainokizuna
Alkoholhalt: 16%
Köp här via Flaivy.comPrimul yeast brewing "KE-TO-HARE" - Junmai Ginjo
Denna Junmai Ginjo är bryggd med vinjästen Primeur, som ofta används i Bordeauxviner.
Detta tillför en elegans från vinvärlden, kombinerad med en lekfullhet som gör den både publikfriande och oemotståndlig.
Smakmässigt kan vi likna den vid en Chardonnay i sakeformat, med inslag av grapefrukt, kiwi, choklad och banan.
Klass: Junmai Ginjo
Smakprofil: Balanserad, kryddig och fruktig.
SMV (Sake Meter Value): -8
Poleringsgrad: 60%
Alkoholhalt: 16%
Köp här via Flaivy.comTsukinoi Sake Brewery Co
Tsukinoi Brewery, grundat 1869 i Joso City, Ibaraki-prefekturen, är ett traditionsrikt japanskt bryggeri som har kombinerat hantverksskicklighet med innovation i över 150 år.
Bryggeriet är djupt förankrat i regionens kultur och natur och använder noggrant utvalda ingredienser såsom högkvalitativt sake-ris och kristallklart vatten från bergen för att skapa exceptionell sake.
Med fokus på kvalitet och smakvariation erbjuder Tsukinoi både traditionell och experimentell sake, som speglar Ibarakis terroir och Japans rika sakehistoria.
Familjedrivet och med en passion för att bevara och främja sakekulturen, strävar Tsukinoi efter att föra den japanska hantverkstraditionen vidare till nya generationer världen över.
Produkter från Tsukinoi
Emperors Umeshu
En Umeshu från Ibaraki prefekturen som är framställd med 4 olika lokala umefrukter.
En väl balanserad halvtorr profil med en kombination av mandel, plommon och aprikos i både doft och smak.
Denna Umeshu är skapad helt utan tillsatt socker, sötman kommer endast från frukten och saken.
Uppfriskande, torr och fruktig smak med en lätt syrlighet, servera gärna på is eller med sodavatten.
KOIUME UMESHU är särskilt känd för att många gånger ha använts som SAKE i skålar vid banketter som hölls av kejsaren av Japan.
Endast ca 600 flaskor tillverkas årligen.